30 Mayıs 2007 Çarşamba

SİZDE DELİN ELLERİNİZİN İÇİ SİSMESİN


Dün akşam Osman ustadaydık bu akşam Cemil ustada.

RUŞET KOVANDA KONTROL


Genelde minik kovanlara ruşet veya eşleştirme kutusu diyorlar.ve minik kovana verilen ana eşleştikten sonra yumurta atıp atmadıgı daha çabuk görülür .yumurta atan ana artık hazırdır istedigin yere gönder veya bir kovana monte edilebilir.ruşete tekrar yeni çıkmaya yakın hazırladıgımız memelerden verilerek işleme devam edilir.

MARANGOZDAN GÖRÜNTÜLER


ÇITA ÇAKMAYA BEKLERİZ::)))

28 Mayıs 2007 Pazartesi

LARVA HAREKETİ


Bu filmi hep merak ettim için çektim.larva devamlı hareket halinde ama iptal ettim çekim sırasında çok güneşte kaldı.yaşamış olsaydı 12 gün sora fırıl fırıl bir kraliçe olacaktı.nerden nereye ne hayret verici işler.bu memedeki sütü larva tranfer kaşıgıyla tam 15 tane nikota dagıttım,ıslak tranfer yapmak için.15 tranfer yaptım .15 de 15 oldu ilk defa.iyice elimiz alıştı artık,yapmam gereken başka şeyler bulmam gerekiyor ama ne yapsamki.??????????????????????? bir sürü soru ......

26 Mayıs 2007 Cumartesi

PAKET ARI



Bu kovanda 4 arı ailesi var.Gebze"den,Kayseri"ye gitti.ve şu anda hepsi ayrı kovanlardalar.

20 Mayıs 2007 Pazar

BİR GÜNDE LARVADAKİ ARI SÜTÜ


19 MAYISta larva trasferi yaptım.pazar günü kontrol edeyim diye açtıgımda larvalar arı sütü ürzerinde minicikti daha ama bol arı sütü vardı,12 tane tranfer etmiştim 3 tane tutmamış onları tamamladım.sizlerlede paylaşalım dedik.

İSTANBUL"DAYDIK GEÇEN PAZAR


MURAT DÖNER kardeşimizin arılıgında larva transferi yaptım,gelen haber iyi.30 tane yapmıştık 21 tanesi tutmuş hayırlı olsun.erkek larva transferinden sonra kraliçe transferide yaptık::))
Sizede bir tavsiyem var larva tranfer ederken larvaya kitleniyorsunuz,en ufagını bulabilmek için.ilk yapacagınız iş,petek gözlerine bakmak olsun yoksa benim gibi erkek larva tranfer edip,madara olursunuz::)))

16 Mayıs 2007 Çarşamba

OĞUL ARI



Bende bu sene ilk ogulu buldum.

13 Mayıs 2007 Pazar

12 Mayıs 2007 Cumartesi

ALLEY METODU



BAŞARDIM AMA BU ÇOK ZOR

ARILARIN YAVRU UÇURMASI.




... Alley metodu görünüşte çok basit geldi ama sonra gerdi.belkide kitaplarda larva transferi için insanlara zoru göstermeleri sayesinde kimsenin cesaret etmemesi olabilir.ne olurdu bu işleri 10 yıl önce insanlara öğretselerdi.hala kurslarda eski işler devam ediyor.bırakın tranferi,kusiyerlere göstermeye arılıyı bırakın maket kovan bile yok.çok üzücü ne diyeyim.tranfer edin derim.merak etmeyin kaybedecek bir şeyiniz yok zaten.

9 Mayıs 2007 Çarşamba

KAT İSTEYEN KOVAN





.... Kovandaki tüm çıtalar sardımı yani arı kapladımı kat verilmeli yada sıkışmaması için 3-4 çıta alınarak bölünmeli.ve anaya yumurta atacagı boş çıta verilmeli.ana eski kovanında kalsın.

KAT VERME ŞEKİLLERİ



Kat vermeye karar verdik yapmamız gereken,bir kaç çıtayı üst kata almalıyızki arı kata çıkmaya mecbur olsun.bu arada başka önemli bir husus daha var,çıtalara dikkatlice bakıp meme varmı çok iyi incelenmeli.varsa hiç kat vermeyin derim çünkü bu kovanla uğraşmanız lazım her seferinde katı indir bindir olmasın.ben bu meme yapan kovanlarda yaptıgım iş anayı 4-5 çıtayla o kovandan alıyorum başka bir kovana koyuyorum.birkaç gün sonra tekrar boş çıta vererek yumurta işine devam etsin.arı kafasına göre oğul verip gitmemiş olur.

inceledik meme yok ve katı hava durumuna göre vereceksiniz filimde anlattım.ben genel olarak kışın örtü çuvalını bölme tahtası yerine kullanırım ve arıyı yukarda tarif ettiğim şekilde sıkıştırırım.

ANA YETİŞTİRMEK




ANA yetiştiştirilecek kovan bir gün önceden hazırlanmalı.bana en uygun gelen ise kovanda ne açık ne kapalı yavru bırakmamak.yoksa yaptığınız iş gümlüyor.sadece ballı ve larvaları verecegim yere birtarafıda polenli çıta.en garantisi bu.ve larvaları verdikten sonra bu kovanı 3 gün boyunca kek ve şurup eksik edilmemeli.benim dedigim gibi yaparsanız ana çok kaliteli olacaktır.çünkü bütün genç arılar arı sütü salgılayacak yer bulamayıp verilenlere yönelecek.bu benim görüşüm.başkalarıda efendim şöyle olabilir diyebilir herkes bildigi gibi yapabilir.benim yaptıgım şekilde kabul oranı çok yüksek.

8 Mayıs 2007 Salı

YONCA ÇİÇEGİ VE ARI

LARVA TRANSFERİ 1

LARVA TRANSFERİ 2

LARVA TRANSFERİ




Arkadaşlar bu iş o kadar basitki anlatamam.zaten filimdede görüyorsunuz.yapmanız gereken bir çin kaşıgınız olacak.memeleri nasıl olsa yaparsınız.hiç bir şey yapamam diyen bile arı hafif ana memesi başlangıçları yapar onları kesip bir kesme şeker büyüklügündeki tahtaya yapıştırıp onun içine bile transfer yapılır.bu işleri yapanlarında iki eli iki gözü var onlarda insan bizde insanız.size güveniyorum.arıcılar zaten toplumdaki diger insanlardan çok yeteneklidir.ellerinden gelmeyen iş yoktur.

POLEN GELİŞİ

KEK VERMEK




Kek genellikle soğuk havada verilir,yerde kar olsa bile açıp keki verip kapatın.arıya birşey olmaz.hava soguk yerde kar var açılmaz derseniz arınız açlıktan ölebilir.ama seri olacaksınız.zaten yavru olmadımı üşütsenizde sorun olmaz.biraz fazla yiyecek tüketip gene içeriyi ısıtırlar.arıların yiyecegi aynen arabanızın yakıtıgibi.arabada yakıt bittimi bidonla benzini getir çalışır.ama arının yakıtı bittimi ne yapsanız çalışmaz artık ölmüştür.bilmediklerinizi mutlaka bir kişiye degil bir çok kişiye sorun .

ANA KONTROLÜ VE KEK VERMEK.




KOVANDAN BİR ÇITA ÇEKİP YUMURTA VARSA ASLINDA ANAYI ARAMAYA GEREK YOK.ANA VARDIR.HAVA SOGUKSA BÖYLE DURUMLARDA YUMURTAYA BAKIP KAPATMALIYIZ.

HIZLI KEK VERME





Arılarımıza soğuk havada kek vereceksek çok hızlı davranmalıyız.çogu işleri kovanı açmadan halletmeli.örnegin kekin üst tarafa çarpıp kapak kapanmamasına neden olmasın,önceden keki ezin.kovanı açmadan naylonu açın.gibi.